ака.мс / myrecoverykey Наоѓање на вашиот клуч за обновување BitLocker

Photo of author

Minecraft Gamer

Aka.ms/myrecoverykey

Aka.ms/myrecoverykey - Момчиња!! Ако вашиот систем ви го бара вашиот Обнова на BitLocker клуч.

Во тој случај, следните информации може да ви помогнат да го пронајдете вашиот Клучот за обновување на Microsoft и дознајте зошто може да биде побарано да го дадете.

Ве молиме поминете низ овој напис и добијте ги сите информации што треба да ги знаете за Aka.ms/myrecoverykey – Како да го пронајдете вашиот клуч за обновување My BitLocker во Windows 10?

Ајде да го провериме…

Aka.ms/myrecoverykey

Што е My BitLocker клуч за обновување?

Вашиот клуч за враќање BitLocker е единствена 48-цифрена нумеричка лозинка. Може да се користи за отворање на вашиот систем ако BitLocker инаку не е компетентен да потврди дека обидот за пристап до системскиот диск е овластен.

Овој клуч за враќање на BitLocker може да се зачува во вашата сметка на Microsoft, зачувана или испечатена како датотека, или со организација која работи со уредот.

Неопходноста за клуч за враќање во овие случаи е важна компонента на заштитата што BitLocker ја дава на вашите податоци.

Прочитајте исто така: Најчесто поставувани прашања за клучот за обновување на Microsoft

Зошто Windows го бара мојот клуч за обновување BitLocker?

BitLocker is the Windows encryption technology that preserves your data from unlawful access by encrypting your drive and wanting one or more factors of authentication before it opens it, дали за редовна употреба на Windows или за неофицијален пробен пристап.

Windows ќе бара клуч за обновување BitLocker за да идентификува небезбедна состојба што може да биде незаконски обид за пристап до податоците.

Овој дополнителен чекор е безбедносна грижа наменета да ги одржува вашите податоци безбедни и безбедни. Некој фирмвер, софтверски или хардверски промени може да претставуваат ситуации кои BitLocker не може да ги открие од можен напад.

На BitLocker можеби ќе му треба дополнителна безбедност на клучот за враќање во овие случаи, дури и ако корисникот е овластен сопственик на уредот. Ова е за да бидете целосно сигурни дека е одобрен корисник на уредот кој се обидува да го отвори.

Каде можам да го најдам мојот клуч за обновување на BitLocker?

BitLocker потврди дека клучот за обновување бил безбедно направен резервна копија пред да се активира заштитата. Постојат различни места каде можеби вашиот клуч за обновување, во зависност од изборот што е креиран при активирањето на BitLocker:

Во вашата сметка на Microsoft:

 • Најавете се на вашата сметка на Microsoft на друг уред за да го откриете вашиот клуч за враќање:
 • Ако имате модерен уред кој поддржува автоматско шифрирање на уредот, клучот за обновување на Microsoft најверојатно ќе биде во вашата сметка на Microsoft.
 • Повеќе, те молам погледни Device Encryption in Windows 10.
 • Ако уредот е поставен или друга заштита BitLocker активирана од корисникот, клучот за враќање може да се наоѓа во сметката на Microsoft на тој корисник.

На USB флеш-уред:

Вметнете го USB флеш-уредот во заклучениот персонален компјутер и следете ги упатствата. Ако сте го зачувале клучот како текстуална датотека на флеш-уредот, користете друг компјутер за да ја прочитате текстуалната датотека.

On a printout, you saved:

Вашиот клуч за обновување на Microsoft може да се наоѓа на отпечаток што бил зачуван кога бил активиран BitLocker. Погледнете каде ги чувате потребните документи поврзани со вашиот компјутер.

Во сметка на Azure Active Directory:

Ако вашиот уред некогаш бил најавен во организација со помош на училишна или работна сметка за е-пошта. Во тој случај, вашиот клуч за враќање на Microsoft може да биде зачуван во таа организација Azure AD сметка поврзани со вашиот уред. Можеби ќе можете директно да му пристапите, или можеби ќе треба да разговарате со системски администратор за да пристапите до вашиот клуч за обновување на Microsoft.

Исто така, check the related posts:

Ја држи вашиот системски администратор:

Ако вашиот уред е поврзан со домен (Обично училишен или работен уред), Ве молиме побарајте системски администратор за вашиот клуч за враќање.

Како да го пронајдете мојот клуч за обновување на BitLocker? Видео туторијал

Како се активираше BitLocker на мојот уред?

Постојат три основни начини за BitLocker да започне да го штити вашиот уред:

 1. Вашиот уред е модерен уред кој исполнува специфични барања за да овозможи автоматско шифрирање на уредот: Во овој случај, вашиот клуч за обновување BitLocker автоматски се зачувува во вашиот Мајкрософт сметка пред да се активира заштитата.
 2. Училиште или работна организација што се справува со вашиот уред (моментално или во минатото) активирана BitLocker заштита на вашиот уред: Во овој случај, компанијата може да го има вашиот клуч за обновување BitLocker.
 3. Администратор или сопственик на вашиот уред ја активирал заштитата BitLocker (исто така наречено шифрирање на уреди на некои уреди) преку контролната табла или апликацијата Поставки: Во овој случај, the user activating BitLocker either chooses where to save the BitLocker Recovery key or (во случај на шифрирање на уредот) тоа беше автоматски зачувано во нивните Мајкрософт сметка.

Ако не можете да го пронајдете потребниот клуч за обновување BitLocker и не можете да ги вратите и промените во конфигурацијата што можеби предизвикало да биде потребен, you’ll be required to reset your device using one of the Windows 10 опции за обновување. Ресетирањето на уредот ќе ги отстрани сите ваши датотеки.

Референца: support.microsoft.com

Заклучок

Тоа е сè за Aka.ms/myrecoverykey – Како да го пронајдете вашиот клуч за обновување My BitLocker во Windows 10? Се надевам дека ви се допаѓа оваа статија, and that it’s helped you a lot, но ако се соочувате со некој проблем поврзан со ова Aka.ms/myrecoverykey, тогаш слободно оставете коментар во делот за коментари. Ми се допаѓа да им помагам на сите. Благодарам!

Најчесто поставувани прашања за Aka.ms/myrecoverykey

П. Може ли да го прескокнам обновувањето на BitLocker?

Одговор. На екранот за обновување BitLocker бара клуч за враќање, притиснете Esc за повеќе избори за обновување на BitLocker и изберете Прескокни го овој диск.

П. Како да го заобиколам BitLocker при стартување?

Одговор. Следете ги чекорите подолу за да го заобиколите BitLocker при стартувањето:

 1. Откако ќе се стартува Windows OS, оди на почеток -> Контролен панел -> Енкрипција на погонот BitLocker.
 2. Кликнете на опцијата „Исклучи автоматско отклучување“ до уредот C.
 3. Откако ќе ја исклучите опцијата за автоматско отклучување, рестартирајте го вашиот компјутер. Се надеваме, вашиот проблем ќе се реши по рестартирањето.

П. Како да го оневозможам BitLocker во BIOS-от Windows 10?

Одговор. Следете ги чекорите подолу за да го оневозможите BitLocker во BIOS-от Windows 10:

 1. Притиснете го копчето Windows.
 2. Напишете контролен панел, потоа притиснете Enter.
 3. Изберете Систем и безбедност.
 4. Изберете BitLocker Drive Encryption.
 5. Изберете Заштита од суспендирање.
 6. Откако BitLocker е веќе суспендиран, може да продолжите со ажурирањето на BIOS-от.

П. How can I unlock BitLocker without a password and recovery key?

Одговор. Внесете ја командата: management-bde -отклучување на погонската буква: – лозинка и внесете ја лозинката.

П. What do I do if I lose my BitLocker key?

Одговор. За да побарате клуч за враќање:

 1. Restart your PC and press the Esc key on the BitLocker login screen.
 2. Во екранот за обновување на BitLocker, најдете ID на клучот за обновување.
 3. Контактирајте со вашиот администратор и дајте му го ID на клучот за враќање.
 4. Во екранот за обновување на BitLocker, внесете го клучот за обновување.